Giorgia Bigazzi & Jakub Tuma

Träffa Giorgia & Jakub från Italien och Tjeckien

När italienska Giorgia och tjeckiska Jakub lämnade Finland i mars 2020 efter inställt säsongsarbete valde de bort att åka hem till sina respektive länder, i rädsla för att bli separerade vid gränserna. Istället blev de fast i Sverige tillsammans. Och älskade det.

Besökta platser

BOHUSLÄNVÄSTMANLANDDALARNA

59

Dagar i Sverige.

Lysekil

BOHUSLÄN

Vi spenderade några magiska solnedgångar på Stångehuvud och bodde i Gamlestan.

Det är en otrolig rymd därute på klipporna, våren tar med sig en underbar färgpalett till den svenska kvällshimlen. Vi bodde nära den äldre delen av stan, Gamlestan. Här ligger de vita gamla fiskarstugorna tätt på rad och varenda fönster är dekorerat med små ankare och hemsnickrade fiskebåtar. På tal om fisk, så köpte vi ofta nyfångad fisk och skaldjur i de små bodarna.

De där små lila blommorna som började slå ut i skrevorna, en så fin kontrast till den röda, gnistrande graniten. Poetiskt, nästan.
Läs mer på www.vastsverige.comSe på Google Maps

Knuthöjdsmossen och Hammarmossen

VÄSTMANLAND

Vi vandrade i både dessa fantastiska naturreservat.

Vi spenderade fyra nätter på ett litet vandrarhem i Hällefors. Där kunde man hyra kanoter för paddling i Svartälven, men det var rätt kallt och regnigt, så vi avstod och passade på att hänga lite mer i skogen istället. Cool natur i Knuthöjdsmossen och Hammarmossen, riktig vildmark! Och väldigt mycket fåglar, tur att Jakub tagit med sin kikare.

Läs mer på halleforsvandrarhem.comSe på Google Maps

Falu Koppargruva

DALARNA

Nästa gång tar vi hissen ner i gruvgångarna!

Falu Koppargruva var stängd när vi var där, men vi tog en gruvpromenad ovan jord på egen hand. Det fanns en massa informationsskyltar att kika på, så det gjorde inte så mycket. Det blev en vacker, annorlunda och spännande upplevelse ändå. Men absolut, nästa gång ska vi ner!

Läs mer på falugruva.seSe på Google Maps
Foto: Nadja Odenhage

Det vi missade att göra

Älgarna! Trots att vi spenderat ofantligt mycket tid i den svenska naturen under vår vistelse har vi inte sett en enda älg. När vi var i Hällefors berättade någon om en älgguide som tog med folk ut i skogen för att titta på älg. Men han var 70-plussare, så på grund av

pandemin hade han ställt in sina turer. Vi väljer att se det som ännu en anledning att komma tillbaka. Men då kanske testa älgsafarin i Dalsland som vi hörde talas om.Det ska tydligen vara väldigt vackert där också.

Det sämsta

Vi gillar inte kalhyggen. Inte det minsta.

Upptäck mer i Sverige

Sveriges Upplevelseguide

Hitta dina upplevelser